Oude pannenbakkerij

“Dit authentieke landhuis is de vroegere directeurswoning van pannenbakkerij  'Tuilerie de Cruyshautem' . In 1897 gaf burggravin Julie Desmanet de Bisme , bewoner van het kasteel van Kruishoutem, de opdracht  om deze woning te bouwen.

Dakpannen, vormstenen en terra-cotta tegels waren een van de specialiteiten van de pannenbakkerij en deze zijn dan ook in al zijn vormen en toepassingen te ontdekken.

Zowel de omgeving als het gebouw zijn beschermd.

Het is uitzonderlijk dat de neogotische stijl werd toegepast voor het bouwen van een landelijke woning. We kennen de stijl vooral van kerken, gemeentehuizen en andere publieke gebouwen.

De woning werd in 2002 beschermd als monument omwille van zijn artistieke en historische waarde. Het domein ligt bovendien in het beschermde landschapspark van kasteeldomein Piers de Raveschoot, kasteel van Kruishoutem, ook gekend als kasteel van Aaishove.

Het geheel staat garant voor een unieke landschappelijke en historische setting. "



Het verhaal

Van vader op zoon

“Mijn vader Marc kocht dit huis in 1976. We hebben hier samen heel wat vakanties doorgebracht. Maar het was meer dan een vakantiehuis. Het was zijn hobby, zijn levenswerk om alles tot in de precisie te restaureren. 

Marc was ingenieur bouwkunde. De vele technische boeken in de huisbibliotheek illustreren dit.

Dit huis was de plek waar hij met zijn handen zélf aan iets kon bouwen. Ik zet zijn werk verder.

Ik ben verder gaan verfijnen, herstellen en heb vooral ook gezorgd dat het huis het comfort heeft dat mensen vandaag zoeken. Ik wil dat mensen genieten van dit huis, zoals ik deed in mijn kinderjaren. 

Dit huis is te mooi om niet te delen."


Geworteld in aarde

“Dakpannen, bakstenen, tegels, vormstenen, plafonds en trappen: alle toepassingen van de pannenbakkerij zijn gebruikt in de woning. 

Het huis is letterlijk gemaakt met klei uit eigen bodem. Terracotta is de rode draad. En die heb ik ook doorgetrokken in het hedendaagse ontwerp van de badkamer, de keuken en de stoffering van de zetels.”

Een bijzonder detail

“In de Zuidgevel zit een glasraam met de quote ‘Homo ludens, homo faber’; een cadeau dat Marc voor z’n 60ste verjaardag zichzelf gegeven heeft. En het staat exact voor wat deze plek wil zijn: een (levens)werk van vader en zoon en vooral een plek om te genieten en plezier te maken.”